I en alltmer digital värld ämnar det mesta till att bli enklare och bättre men som användare står man ändå inför utmaningar. Varje gång man signar upp för en ny tjänst eller ska välja användarnamn och lösenord som verifiering så upplever nog många ett problem att välja och därefter komma ihåg dessa.

En frestelse i detta läge är att välja ett enkelt lösenord, möjligtvis något som man redan använder eller kanske en kombination som man snabbt kan knappa in på tangentbordet. Under första halvåret läckte över 4 miljarder användaruppgifter. I en analys av Microsoft så fann det att 44 miljoner befintliga Microsoftkonton använde kända och läckta lösenord från tidigare dataläckor.

Det finns bättre och sämre lösenord att använda och vanligt förekommande kombinationer utgör en större risk. Men det kanske inte är så svårt att förstå varför nedan lösenord hamnar så högt upp på listan över de värsta lösenorden man kan använda.

Topp 3

  1. 12345

  2. 123456

  3. 123456789

Tips

  • Tänk inte ”Hur ska jag komma ihåg detta lösenord enklast?”, tänk istället ”Hur kan jag välja ett starkt och säkert lösenord?”

  • Använd en lösenordshanterare som kan lagra dina lösenord och även slumpa starka lösenord som förslag

  • Slå på 2-faktorsautitentisering om det finns

Comment