Intel, Apple, Microsoft, biltillverkare och fler stora aktörer på IT marknaden planerar att delta i ett virtuellt Vita huset möte gällande bristen på halvledare, en av komponenterna i mikrochip.

Mötet som arrangeras av Gina Raimondo, USA:s handelsminister och Brian Deese, chef för det nationella ekonomiska rådet i USA, menar på att diskutera hur coronaviruset, särskilt Delta-varianten, ska ha påverkat mikrochipleverantörer. Mötet ska även diskutera hur man bättre kan koordinera mellan mikrochiptillverkare och konsumenterna.

Bristen på halvledare har tvingat biltillverkarna att minska produktionen, samt att en minskad efterfrågan på bilar tidigt under covidpandemin fick många mikrochiptillverkare att flytta produktionen till datorer och telefoni vars efterfrågan sköt i höjden.

USA:s nuvarande president, Joe Biden, träffade chefer från stora globala företag i april och sade att han hade partistöd för att kunna lagstifta om en finansiering av halvledarindustrin. I maj yttrade Gina Raimondo att hon höll möten med branschledarna angående chipbristen och framförde att USA ska bidra till att öka transparensen på marknaden.

Vita husets möte är det senaste i raden av toppmöten i ämnet, vilket gör det möjligt för Biden administrationen att visa att man tar frågan på allvar.

Medan TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited; ett av världens största oberoende tillverkare av integrerade kretsar, och andra företag har meddelat planer på att öka produktionen med nya USA-baserade anläggningar. Dock tar det flera år för att nya halvledaranläggningar att komma upp i full produktion. Samtidigt väntar lagstiftning för att finansiera en plan för att erbjuda bidrag till mikrochiptillverkare för att expandera eller bygga nya fabriker.

Rapporterar Reuters.

1 Comment