Begreppen Cybersecurity och IT-säkerhet kan ofta upplevas som väldigt komplexa och för många kanske inte något man gärna diskuterar över frukostbordet. Även om det kan vara extremt avancerat så behöver inte alltid betyda att man måste vara raketforskare för att förstå en produkt som endast två personer på planeten kan förklara betydelsen av. 

Ingen produkt kan än idag rent tekniskt lösa alla IT-säkerhetsutmaningar och man behöver jobba med detta på flera olika plan för att uppnå effekt. Om man ser till den enskilde användarens insats så finns en del enkla punkter för att förbättra och skydda säkerhet och hantering av information oavsett om det gäller privat eller professionellt.

Nätfiske eller Phising – Konceptet som innebär att man försöker få åtkomst till känslig data genom ”fiska fram” den av användaren på olika sätt. Detta är något som drabbar mer eller mindre alla organisationer och individer idag och man behöver som användare många gånger göra en egen bedömning om vad som är trovärdigt eller inte. I en stressad vardag kan det vara lätt att ”slentrianklicka” på ett mail eller länk utan att tänka efter.

Lägg lite extra energi på hemsidor du besöker och vem som försöker kontakta dig via olika medier. Gör du en första bedömning om att det inte är trovärdigt, gå på det!

Lösenord – Lösenord är fortfarande en kritisk parameter och undersökningar visar att över 75% av användarna har samma lösenord för de flesta om inte alla websidor/tjänster de använder både privat och professionellt. Samtidigt genomförs 4/5 dataintrång idag med stulna och/eller svaga lösenord som många gånger publicerats eller sålts på ett eller annat sätt.

Skapa unika och komplexa lösenord för olika tjänster och använd tvåfaktorsautentisering om det finns tillgängligt.

Lösenordshanterare – Det är svårt att komma ihåg eller lagra sina lösenord säkert om man skall följa föregående punkt med unika och komplexa lösenord.

Använd en lösenordshanterare(Password manager) för att säkert kunna lagra och komma åt dina lösenord på ett ställe. Det finns lösningar både i molnet och på din egna dator.

Låsskärm – Våra enheter följer med oss överallt i vardagen och ibland glömmer vi dem eller lämnar de obevakade. Samtidigt innehåller de ofta mycket information vilket vem som helst har åtkomst till om man får tag i enheten.

Aktivera och använd låsskärm på alla enheter för att undvika att en potentiell förövare kan få direktåtkomst till data från enheten. Idag finns det förutom lösenord ibland även biometrisk verifiering vilket möjligtvis kan stärka skyddet ytterligare.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Comment